DAHA NEKADAR

İstanbulda Yaşanan Deprem

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen öncesinde, Ganos Fayının Marmara Denizi'nden çıkış noktasında bulunan Gaziköy Mahallesi'nde akşam saatlerinde yoğun bir gaz kokusu hissedildi. Mahalle sakinleri, kokunun özellikle Marmara Denizi yönünden geldiğini ve daha önce köyde yaşanan bir sondaj olayındaki gaz kokusuna benzediğini ifade etti.

2023'TEKİ SONDAJDA GAZ ÇIKMIŞTI

2023 yılı Ekim ayında Gaziköy'de yapılan bir sondaj çalışması sırasında, 150 metre derinlikte yoğun gaz çıkışı tespit edilmişti. Sondajı yapan vatandaşın amacı su bulmak olsa da çıkan gaz, bölgede dikkat çekmişti. Mahalle Muhtarı Ali Altıntaş, sondaj noktasının tam olarak Ganos Fayı üzerinde yer aldığını vurgulayarak, gaz çıkışının zaman zaman hâlâ devam ettiğini söyledi.

DEPREMDEN BİR GÜN ÖNCE YOĞUN KOKU

Gaziköy Muhtarı Ali Altıntaş yaptığı açıklamada, "Depremden bir gün önce köyümüzde yoğun bir gaz kokusu yayıldı. Marmara Denizi'nden geldiğini gözlemledik. 2023 Ekim ayında yapılan sondaj çalışmasında çıkan gazın kokusuna benzediği için o anda fazla endişelenmedik. Ancak Silivri depremi olduktan sonra bu durum bizi düşündürdü. Çünkü o gaz kokusunun fay hattıyla ilişkili olabileceğini anladık. Kokunun etkisi 5-6 dakika sürdü" dedi.



GANOS FAYI ÜZERİNDE TEDİRGİN BEKLEYİŞ

Ganos Fayı'nın Marmara Çukuru'ndan başlayıp Saros Körfezi'ne kadar uzandığını belirten Altıntaş, bölgenin 1912 yılından bu yana büyük bir deprem yaşamadığını, ancak küçük depremler sonrasında mahallede tedirginliğin arttığını söyledi. Gaziköy'de yaşayan vatandaşlar, geçmiş deneyimlerin ve son yaşanan olayların ardından Ganos Fayı'ndaki hareketlilik konusunda daha dikkatli olduklarını ifade etti.




Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaşanan 6.2 büyüklüğündeki İstanbul depreminin ardından ortaya atılan deprem tahminleriyle ilgili konuştu. Trakya bölgesi ve İstanbul için tahminlerini aktaran Ercan, "7,5-8,0 deprem büyüklükleri bilimsel tutarsızlık içerdiği anlaşılmıştır" dedi.

İstanbul'da Silivri açıklarında yaşanan ve çevre illerde de hissedilen 6.2'lik deprem, beklenen büyük Marmara depremi korkusunu yeniden tetikledi. Deprem sonrası birçok uzman, yaşanan ve beklenen depreme ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Bilim İnsanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medyada yaptığı paylaşımla depreme dair 8.0 büyüklüğü gibi tahminlerin bilimsel tutarsızlık içerdiğini dile getirdi.

"BİLİMSEL TUTARSIZLIK İÇERİYOR"

"Son olan M6,2 depremi gösterdi ki, kuzey Marmara tek parça bir kırıktan olusmuyor. Dolayisıyla M7,5-M8,0 deprem büyüklükleri bilimsel tutarsızlık içerdiği anlaşılmıştır.
Son gelinen nokta 1999'dan beri vurguladığım Trakya ile İstanbul kolu olmak üzere iki depremli bir kirilma olacak. Beklenen en büyük deprem M7,0-M7,2
Son deprem de kırk boyunu 28 km kısalttığına göre Trakya kolunda M6,9-M71e düşmüs, İstanbul kolunda ise M6,4-M6,7 arası iki deprem."

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR DEPREM BUGÜNKÜ DEPREMİN 30 TANESİNE KARŞILIK GELİYOR"

Fatih Altaylı'nın programına katılan Prof. Dr. Celal Şengör, "Birisi İstanbul depremi hakkında ne düşünüyorsun dese benim söylediğim basit! Geliyor. Büyük İstanbul depremi geliyor. Bu kaçınılmaz. Muhtemel 7 büyüklüğündeki bir deprem, bugünkü depremin 30 tanesine karşılık geliyor."

Bu depremin büyük depremi etkileyip etkilemeyeceği sorusuna ise Şengör şu ifadeleri kullandı;
"Bu olduktan sonra bir miktar azalttı o da 7.2! Her bir yüklük arasındaki fark 30. 7 olan deprem 30 tane 6'ya karşılık geliyor. 30 katı. 8 olursa 900 katı. O şekilde artıyor."
Şengör, "130 kilometrenin tek seferde kırılma ihtimali çok yüksek." diyerek ekledi.



Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Prof. Dr. Celal Şengör'ün yetersiz olduğunu belirtti.

Canlı yayına bağlanan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Celal Şengör hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Ciddiye alma, ben açıp okumam bile. Bunlar çöp. Daha evvelde de 1999 depreminden sonra Celal ‘İki ay içinde Marmara boydan boya kırılacak’ dedi. Ben ‘Marmara’da değil, Düzce’de olacak’ dedim."

İstanbul Silivri açıklarında peş peşe meydana gelen depremlerin ardından Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, değerlendirmelerde bulundu.

Üşümezsoy, bugün meydana gelen depremin İstanbul'da olmadığını belirterek, "Bugün deprem İstanbul'da değil, İstanbul'a kilometrelerce uzaklıkta bulunan Silivri Çukuru'nda, Silivri fayında oldu. 2019'daki 5.7 büyüklüğündeki depremlerin meydana geldiği Silivri Fayı üzerinde bugün 6.2 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. "Bu depremler büyük bir İstanbul depremini tetikler mi?" diye soracak olursanız, Marmara'da risk taşıyan yegâne fayın bu fay olduğunu söylemeliyim. Bu fay üzerinde 6 ile 6.5 büyüklüğünde bir deprem riskine sahiptir" dedi.

"6.2'LİK BİR DEPREM DAHA OLABİLİR"

6.2'lik bir depremin daha olabileceğini fakat yakın bir tarihte olmayacağına değinen Üşümezsoy, "Tarihe baktığımızda, Marmara'da 1894 yılında deprem Çınarcık Çukuru'nun güneyinde, Çınarcık- Yalova hattında meydana gelmiştir. 1912'de ise Tekirdağ-Silivri Çukuru'nda bir deprem olmuştur. Bazı uzmanların iddia ettiği gibi, 1999'dan sonra 'Marmara'nın tamamı kırılacak' söylemi tamamen bir laftır, bilinmeden konuşulan bir konudur. Burada kırılmayan fay hattı Kumburgaz'daki faydır. Bu 6.2'lik belki bir tane daha 6.2'lik deprem olabilir. Ama bu eli kulağında olan bir şey değil. Ayrıca bu fay, batıya ya da doğuya doğru uzanarak Adalar'a kadar ulaşan büyük bir deprem oluşturacak nitelikte değildir. Adalar Fayı'nda da büyük bir deprem riski bulunmamaktadır" diye konuştu.

EVLERE GİRİLMELİ Mİ?

Prof. Dr. Görür sıkça gelen sorulara cevap olarak, "Arkadaşlar, evimize girelim mi. Girmeyelim mi diye soruyorlar. Asistanıma da çok soru geliyormuş. Cevap şudur: Resmi organların bu binaya girmeyin dediği yerlere kesinlikle girmeyin. Resmi organlarca mühürlenmiş yerlere girmeyin. Evinizde çatlak yarık vs varsa girmeyin. Evinizden gece kolon , kirişlerden sesler geliyorsa girmryin. Kolon, kirişlerde patlak, çatlak ve kırık varsa girmeyin. Aksi halde eviniz girin. Sevgiyle." ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi'nde saat 12.13'te 3,9 ve 12.49'da 6.2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem Marmara Bölgesi'nin tamamında hissedildi. Artçı sarsıntılar devam ediyor.

İstanbul'da yaşanan deprem sonrası denizdeki görüntü



Marmara Denizi'nde 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul'un yanı sıra İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Uşak'ta da vatandaşları sokağa döktü.
"YERİ ANLAMLI, DİKKATLİ OLMAK LAZIM"

Prof. Dr. Naci Görür Marmara Denizi'nde meydana gelen peşe peşe depremleri değerlendirdi. AFAD verilerine göre, Marmara Denizi'nde 3.9 ve 6.2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.
Prof. Dr. Naci Görür ilk depremin ardından"12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, Dikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor. " değerlendirmesinde bulundu.


AFAD'DAN "HASARLI BİNALARA GİRMEYİN" UYARISI

Büyük korkuya neden olan deprem sonrası bir açıklama yapan AFAD, "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin" ifadelerine yer verdi.

İLK SARSINTI 3.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE

Marmara Denizi Silivri açıklarında saat 12.13'te 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Deprem Dairesi'nin verilerine göre depremin derinliği 6.99 kilometre olarak kaydedildi.

İKİNCİ DEPREM FENA SALLADI

Bu depremin ardından Marmara Denizi Silivri açıklarında saat 12.59'da 6.2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Depremin derinliği 6.92 kilometre olarak ölçüldü.

ÇEVRE İLLERDEN DE HİSSEDİLDİ

Depremler İstanbul'un tüm ilçeleri ve çevre illerden de hissedildi. Sarsıntıyı hissedip panik yaşayan halk tedbir amaçlı sokaklara döküldü.

PROF. DR. SÖZBİLİR: FAYIN TÜMÜ DEĞİL BİR KISMI KIRILDI, UCUZ KURTULDUK

Depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Can veya mal kaybı yaşanabilir. Ekiplerce taramalar başlamıştır. Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.

PROF. DR. TÜYSÜZ: DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Az önce Silivri açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem oldu, bir öncüymüş. İzlemek gerekiyor. Daha küçük depremler olursa artçı olabilir. Şu aşamada çok net bir şey söylenemez. Dikkatli olmak gerekiyor. Bu büyüklükteki bir depremin daha büyüğünü tetikleme olasılığı zayıf. Bu depremin arkasından 5'lik bir deprem beklenebilir. 4'lük bir öncüyle başladı, 6 ile devam etti. Arkasından 5 ve daha küçük depremler olası."

AHMET ERCAN: HABERCİ DEPREM

Prof. Dr. Ahmet Ercan da, büyük İstanbul Depremi öncesi 4,5, 5, 5,5 şiddetlerinde depremlerin olacağını bu depremin o depremlerden bir tanesi olduğunu söyledi. Ercan, Büyük İstanbul Depremi'nin bugünden yarına olmasını beklemediğini söyleyerek, "Ama olacak" dedi.

ÜŞÜMEZSOY: MARMARA'DA DEPREMLER BİTTİ

20 gün önce "Silivri'de 6.0-6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir" diyen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise "Başka bir deprem riski yok. Marmara'da depremler bitti." dedi.


İstanbulda Yaşanan Deprem


FOTO GALERİLER

DAHA NEKADAR © 2015 Tüm hakları saklıdır   [Künye]   [İletişim]   [Kullanım ve Gizlilik şartları]   [Rss]   
Adres:
İletişim: