DAHA NEKADAR

Asgarıde Ek Ödenek

Kurban Bayramı resmi tatili 8 Temmuz Cuma günü öğleden sonra başladı, 18 Temmuz sabahına kadar devam edecek. Fakat kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için geçerli olan tatil binlerce işçi için geçerli değil. Farklı sektörlerde çalışan binlerce işçi, Kurban Bayramı'nda da çalışmaya devam ediyor. Bayramda çalışanlar, fazla mesai ücretlerinin ne kadar olduğunu merak ediyor. Asgari ücret ile çalışan bir vatandaş, bayram mesaisini ne kadar alacak? İşte detaylar...

8 Temmuz arefe günü öğleden sora başlayan bayram tatili 4 günlük bayram sonrası 13 Temmuz'da sona erecek. Bayramda çalışanların haklarını ise yasalar koruyor. İşçilerin en önemli haklarından biri ise çift yevmiye. Bayram çalışması maaşlara da yansıyacak.
Ulusal bayramlarda ve tatil günlerinde çalışanların hakları Anayasa hükmünce yasal koruma altına alınmış durumda. Bu günlerde çalışanlara ödenecek ücret ise yasa ile belirlenmiş.
İKİ GÜNLÜK ÜCRET ALACAK
Mynet'in haberine göre; ulusal bayramlarda ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçiler normal çalışma gününde ödenen ücrete tabi tutuluyor ancak tatil yapmayan ve çalışan işçiye, çalışmadan alacağı bir günlük ücretinin yanında, çalıştığı her bir gün için de normal bir günlük ücret ödenecek.

Böylece ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi, bir günü çalışmadan, bir günü de çalışması karşılığı olmak üzere iki günlük ücret alacak.

Örneğin günlük ücreti 200 lira olan ve haftanın 5 iş günü (günlük 9 saat) çalışan bir işçi, Kurban Bayramı'nın son günü yasal çalışma süresi olan 9 saat çalışmışsa, bu kişiye çalışmadan bir günlük, çalışması karşılığında da bir günlük olmak üzere toplam iki günlük ücret tutarı olan 400 lira ödenecek. (200 TL x 2).
İş sözleşmesi ve toplu sözleşmede farklı hükümler varsa (örneğin günlük ücretin 2 katı gibi) ödenecek tutar daha da artabiliyor.
Alınacak ücreti bir örnekle açıklamak gerekirse... Asgari ücretli (5 bin 500 lira) bir işçiye net 183 lira olarak ödenmesi gerekiyor. İşçi arefe günü dahil tüm bayram süresince çalıştıysa 8,5 yevmiye alacak. Bunun 4 yevmiyesi zaten asgari ücretin içinde. Dolayısıyla 4,5 yevmiye tutarında yani 823,5 lira (183x4.5) ilave ödeme yapılacak.
Bazı işyerlerinde yapılan 'bayramda çalış, izni sonra kullanırsın' uygulaması ise yanlış. Bayramda çalışan işçiye ücret yerine izin verilemez. Bayram günlerindeki çalışmalar, fazla mesai olarak da kabul edilmez. İşveren, bayram çalışmasını izin olarak kullandırsa bile çalışanına çift yevmiye ödemek zorunda.
Bayram mesaisi ücretinin ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı doğuruyor. Bu durumda ödenmeyen mesai tutarları faiziyle alınabiliyor.

Asgarıde Ek Ödenek


FOTO GALERİLER

DAHA NEKADAR © 2015 Tüm hakları saklıdır   [Künye]   [İletişim]   [Kullanım ve Gizlilik şartları]   [Rss]   
Adres:
İletişim: