DAHA NEKADAR

Herkesin Merak Ettiği Soruydu Mehmet Ceyhan Paylaştı

A*şı olmak insanın kendisini korur, virüsü taşımasını ve başkasına bulaştırmasını engellemez. Bu nedenle Covid-19 a*şısı olanlar maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeyi sürdürmeli. Bunun dışında a*şı olduktan sonra günlük hayatlarına devam edebilirler, özellikle yapılması gereken ekstra bir önleme gerek yoktur. A*şıdan sonra ortaya çıkan ateşe karşı bol sıvı, özellikle su tüketilmesi gerekir. Ayrıca kalın giyinmeyin. Üzerinizi sıkmayan, terletmeyen giysiler tercih edin. Koldaki a*ğrıyan bölgeye temiz, soğuk, ıslak bir bez koyun. A*ğr*ıyan kol için önerimiz ise kolunuzun hareketsiz kalmaması. Kolunuzu kullanın, hatta kol egzersizleri yapın. "Bİ-ONTECH mRNA, Sİ-NOVAC İ-NAKTİF AŞIDIR" En-fek-siyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, Kovid-19 a*şılarının insanları y*oğun bakıma düşürmeme konusunda yüzde 100 etkili olduğunu belirterek, "Yazın biraz daha rehavet ve rahatlık olacak. Sonbaharda okullar açılacak, hava soğuyacak, pandeminin aktivasyonlarını yine görebileceğiz. A*ş*ıları bulduğumuz sürece olmamız lazım" dedi.


Uzmanlar tarafından pandemide en önemli s-lah a-şı olarak gösteriliyor. Şu an Türkiye'de uygulanan "Si-novac" ve "Bi-ontech" a*ş*ılarının da arasında çok ciddi bir fark olmadığını söyleyen E-n-fe-ksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, aşı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. 2 a*şının avantaj ve de-z-ava-tanjları olduğunu belirten Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, "Dünya Sağlık Ö-g-ütü'nün tanımlamasında temiz içme suyu kullanımı dışında insanlığın hastalıkla mücadelesinde an-ti-bi-yotiklerde dahil olmak üzere en önemli buluş aşılardır, diyor. Bu aşılarda 2 tane ana grup vardır. Bir mRNA a*ş*ıları diyoruz, bir in-aktif aşılar diyoruz. Bunu biraz daha pratik bir dille yaparsa B*iontech a*şısı mRNA diyoruz, Çin aşısı inaktif aşıdır. Bu mRNA aşıları vücuttaki immün sistemini uyaracak protein moleküllerini direkt olarak vermek yerine RNA'sını veriyoruz. İn-aktif aşılarda ise virüs yeterli miktarda üretiliyor. Sonra o-ldü-rülüyor, in-aktif ediliyor. Bunları sadece RNA değil de tüm yapısındaki veriyorsunuz. Tabii, 2 aşının da avantaj ve d-zava-ntajları var. İn-aktif aşılarda bir dez-avantaj şu şekilde var: Uzun süre alıyor. Yani inaktif aşıyı üretmek, o-ld-ürmek belki 6 ay belki 8 ay alabiliyor. mRNA a*şı*larında modern teknikler kullanıldığı için belki 15 gün gibi kısa sürede bunu üretme şansı var. Varyantları karşı kısa sürede ufak bir değişikle tekrardan üretime sokulabiliyor. Şu aşı daha iyi sonuç veriyor diye bir şey demek çok mümkün değil. Bu aşılar bize şunu göstermiştir: Sizi yo*ğun ba*kıma düşürmemek adına yüzde 100 etkililerdir. Her iki a*şı grubu bunda etkilidir" diye konuştu.


ÜÇÜNCÜ D-OZ AŞI GEREKLİ Mİ? Bu son derece önemli. Benim şuana kadar önerim sadece sağlık personeli ile ilgili çünkü Sinovac a*şısı olduk hepimiz ben de dahil ama sağlık personelleri içerisinde hastalık hala son derece yaygın. Bugün mesela bizim hastaneden 4 kişi aradı beni testleri pozitif çıkmış. Çünkü Si-novac aşısının zaman geçtikce koruyuculuğunda bir azalma görüyoruz zaten. Bu kişilere bakanlığa sürekli öneriyorum bunu bir üçüncü doz olarak Bi-ontech-P-fizer a*ısı yapılsın diye öneriyorum. Yoksa genel halk için yani sağlık personeli kadar temas riski olmadığı için genel halk uygulamasında henüz ne Si*novac olanlar için ne Bi*ontech aşısı olanlar için böyle bir üçüncü d*oz gerekliliği ortaya koyulmadı. Neden? Çünkü bunu zaman gösterir.

Herkesin Merak Ettiği Soruydu Mehmet Ceyhan Paylaştı


FOTO GALERİLER

DAHA NEKADAR © 2015 Tüm hakları saklıdır   [Künye]   [İletişim]   [Kullanım ve Gizlilik şartları]   [Rss]   
Adres:
İletişim: